topbella

Sunday, March 13, 2011

10 KARAKTER MUSLIMAH SEJATI..
http://www.emocutez.com
10 KARAKTER MUSLIMAH SEJATI..
NASIHAT DARIPADA HASSAN AL-BANNA..
Artikle ni aku terbaca dalam i luv Islam..
So, aku rasa nak share kat dalam blog aku..
Lagipown ilmu..
Buat ape nak sorok sorang-sorang kan?
Moga kita semua diberkati Allah s.w.t :)

1. Salimul Aqidah - Bersih Akidahnya dari sesuatu hal yang mendekatkan dan menjerumuskan dirinya ke dalam lubang syirik. 


2. Shahihul Ibadah - Benar Ibadahnya menurut Al-Qur'an dan As-sunnah serta terjauh dari segala Bid'aah yang dapat menyesatkannya. 

4. Matinul Khuluq - Mulia Akhlaknya sehingga dapat menunjukkan sebuah keperibadian yang menawan dan dapat meyakinkan kepada semua orang bahawa Islam adalah rahmat bagi seluruh alam (Rahmatan Lil Alamin). 

5. Qowiyul Jismi - Kuat Fisiknya sehingga dapat mengatur segala kepentingan bagi jasmaninya yang merupakan amanah/titipan dari Allah SWT. 

6. Mutsaqoful Fikri - Luas wawasan fikirannya sehingga dia mampu menangkap berbagai informasi serta perkembangan yang terjadi disekitarnya. 7. Qodirun 'alal Kasbi - Mampu berusaha sehingga menjadikannya seorang yang berjiwa mandiri dan tidak bergantung kepada orang lain dalam memenuhi segala keperluan hidupnya. 

8. Mujahidun linafsihi - Bersungguh-sungguh dalam jiwanya sehingga menjadikannya seseorang yang dapat memaksimakan setiap kesempatan ataupun kejadian sehingga dilihat baik pada dirinya ataupun orang lain. 

9. Haritsun 'ala waqtihi - Efisien dalam memanfaatkan waktunya sehingga menjadikannya sebagai seorang yang pantang membuang waktu untuk melakukan kebaikan, walau sedetikpun. kerana waktu yang kita gunakan selama hidup ini akan dipertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT. 

10. Munazhom Fii Su'unihi - Teratur dalam urusannya sehingga menjadikan kehidupannya teratur dalam segala hal yang menjadi tanggungjawab dan amanahnya. Dapat menyelesaikan semua masalahnya dengan baik dengan cara yang baik. 

Naafi'un Li Ghairihi, Bermanfaat bagi orang lain, sehingga menjadikannya seseorang yang bermanfaat dan diperlukan. Keberadaannya akan menjadi sebuah kebahagiaan bagi orang lain dan Ketiadaannya akan menjadikan kerinduan pada orang lain. 

Mudah-mudahan dengan kesepuluh karakter yang dikemukakan diatas menjadikan kita termotivasi untuk dapat merealisasikannya dalam diri kita.Amin.


0 doakan Wardatul Jannah kurus :):

Post a Comment

Mendoakan kebahagiaan cikgu ain rafaaeell :)