topbella

Friday, March 18, 2011

D.U.I.T



Assalamualaikum..
heh~

http://www.emocutez.com

Alhamdulillah..Kenyang makan angin tadi..hek~
Tadi aku baca status member-member aku kat FB sumanya pening kepale..
Kenape weyh??
Risau btoi aku bila dah ramai sangat pening kepale..

http://www.emocutez.com

Bila tanya, puncanya kene hujan tadii..
Tadi memang tempat aku ni ribut, ngan angin kuat, kencang!
Kilat sabung menyabung.. ngilu rase!! hek~
Tapi tyme tu aku tengah buat taik mata.,.
Jadi tak berape sedor la sangat..
rasa macam best jer tidoQ tadi..
Semua kawan-kawan aku macam risau je bila hujan sejak dua menjak ni..
Yela, kan ada kes kat jepun yang nuclear power plant depa tu meletop!
so, semua di minta berjaga-jaga la bila hujan.
Kene pakai pakaian yang kalis hujan, jgn bagi sentuh muke! tangan, kulit..
Kang nanti dapat malaria tapiaoga..hek~
Bukan, kang nanti dapat penyakit kulit, cancer, gatal-gatal dan sebagainyewwwwwww~~~
Tapi kalau ampa dah memang gatai.. tetap gatai jugak..


http://www.emocutez.com

Tak gadoh nak tunggu kene hujan acid ni..
Tapi, aku nak ingatkan kat ampa semua..
Jangan kita fikir, sebab hujan tu, kita sakit..
Bukan sebab hujan tu yang buat kita sakit..
Tapi Allah s.w.t yang bagi kita sakit..
Sakit kan tanda dosa-dosa kecil kita terhapus..
Aku bukan apa.. takut nanti tak pasai-pasai jadi syirik kecik!!
Ampa tau kan ape tu SYIRIK!!! nauzubillah....
Yang penting kita kene redha dan berdoa setiap yang berlaku tu ada hikmahnya...
Tapi tak bermaksud ampa bleh dok p tayang muka bagi kene hujan tanpa pakai pape langkah keselamatan...
Pas tu berdoa moga semuanya selamat..
Tu bukan redha.. tu cari pasai!!
Islam kan dah kata, jaga diri sebaik-baiknya..
So, ampa still kene amik langkah berjaga-jaga..
Di samping tu, kita kene berdoa pada Yang Maha Esa..
Moga tak dak pape yang buruk akan berlaku..
Gunakan konsep D.U.I.T..
D- DOA..
U-USAHA..
I-IKHTIAR..
T-TAWAKAL..


http://www.emocutez.com

Kalau ampa guna semua konsep ni... aku jamin, InsyaAllah dengan izin Allah..
Kita dapat elak benda-benda yang buruk berlaku...
Allah tidak akan menguji hamba-hambaNya melebihi kemampuan kita..





Tu tandanya kasih sayang Allah tu sangat besar..
Cukup nikmat..
Jadi?? belajar bersyukur sikit..
Jangan asyik merungut ja nah..
Aku tak marah aih..aku sayang lagi adala.. hek~
Aku pown bukannya baek mana sangat..
Tapi setiap hari kita kene upgrade kebaikan yang kita lakukan..
Baru Allah sayang...
http://www.emocutez.com

2 doakan Wardatul Jannah kurus :):

ariff al-baqi said...

syok ape men ujan.. kui3

Miss Are-In Rafaaeell said...

memng la syok syg oi..
tapi sekarang ni kan bahaya sikit..jgn dok maen hujan!

Post a Comment

Mendoakan kebahagiaan cikgu ain rafaaeell :)