topbella

Tuesday, May 10, 2011

UBAN..??





Assalamualaikum…
Hari ni aku rasa nak share lagi satu topik yang menarik..
Aku pown baru pertama kali tau pasai benda ni..
So, aku yakin..
Mesti ramai jugak yang tak tau..
Muahahaha~

Ce cek kat rambut ampa semua..
Ada tak UBAN ?
Tau tak UBAN tu apa ??
Kalau tak tau memang bengong..
Muahaha~
Uban tu memang semua orang akan ada..
Kalau dia dyie rambut dia pown..
Rambut uban tu still boleh nampak..
Except la ampa pakai rambut palsu macam bini pembesar-pembesar kita..
Hekhek~
Ops!

Oke! Hari ni aku nak bagitau kt ampa yang uban tu sebenaQnya banyak kelebihannya..
Petikan ni aku amik dekat blog TAZKIRAH..
Macam besa..blog tu adalah blog peberet aku..
Meh baca tentang petikan ni..

Sabda Nabi saw, “Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat.” (HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan)

Aku tak tau la sama ada boleh percaya ke tak hadis ni..
Tak pasti plak aku hadis ni termasuk hadis sahih atau hadis yang tidak boleh dipercayai..
Aku pown tak pandai sangat..
Tapi aku tak sangka la..
Uban pown begitu bermakna sekali..
Kalau ada sesapa yang baca entry aku ni..
Kalau ampa jugak tau..
Boleh la share ngan aku oke!
Kalau ada salah boleh buat teguran..
Bila kita sama-sama kongsi..
Banyak faedahnya..
Kan?


Wallahu’ alam..

12 doakan Wardatul Jannah kurus :):

Freaky said...

rupanya ada kebaikan jugak ye uban ni. huhu

adwafarahin said...

ok pakat bela uban skrng!
hehe

misluvcoklat said...

baru first time tau pasal uban ni.
haha.
nice info yaww ;)

Miss Are-In Rafaaeell said...

@Freaky : hahaha..tahu tak per.. Setiap benda yang Allah cipta ni semuanya ada hikmahNya..cuma kita je tak tahu.. :)

Miss Are-In Rafaaeell said...

@adwafarahin : hekhek~ jom pakat bela uban sekarang..tapi sy tak dak lagi la uban..mungkin tak banyak buat baik lagi kot..hek~ :(

Miss Are-In Rafaaeell said...

@misluvcokelat : hahaha..tahu tak per...sy pown baru jer tahu.. jom pakat bela uban..!! ngee~

AinDeLuvlyangel said...

rambut cik ain ade uban la..igt rambut yg rosak..huhu~
tapi seronok la dengar post ni

Miss Are-In Rafaaeell said...

@AinDeLuvlyangel hehe..lepas ni jangan cabut uban dah tau cik ain.. biarkan jer..kalau org tanya napa..bg thu terus hadis ni..hekhek~ :)

~~kimz~~ said...

saya da banyak uban.. kadang2 malu.. huhuhuhu

Miss Are-In Rafaaeell said...

@~~kimz~~ hehe..lepas ni jangan malu dah oke! kalau kawan ejek! cegiter kat depa pasai uban ni..pas tu bagi hadis teruss!! mesti depa sengap!! hekhek~

cik HUSYI said...

Saya pun banyak uban :)
Genetik . Wah,banyak pahala!

Miss Are-In Rafaaeell said...

@cik HUSYI hahaha~ insyaAllah...banyak pahala ni..insyaAllah..hehe~ :)

Post a Comment

Mendoakan kebahagiaan cikgu ain rafaaeell :)