topbella

Friday, June 24, 2011

Tips Kedua : Menjadi Wanita Paling Bahagia di dunia (Dr.Aidh Al-Qarni)

"Maka ketahuilah, sesungguhnya tidak ada Tuhan melainkan Allah."

JALAN MENUJU ALLAH ADALAH JALAN YANG TERBAIK

Boleh jadi jiwa-jiwa ini berasa sedih oleh satu musibah, padahal baginya ada cara penyelesaian semudah melepas ikatan

Apakah kebahagiaan itu? Adakah kebahagiaan itu terletak pada harta? Atau pada pangkat dan keturunan? Jawapannya bermacam-macam..., akan tetapi biarlah kita cuba melihat kebahagiaan wanita ini :

Telah bergaduh seorang suami dengan isterinya, lalu ia berkata : "Sungguh, aku akan celakakan engkau!" Sang isteri berkata dengan tenangnya : "Engkau tak akan mampu." Jawab suaminya : "Mengapa tidak??" Kata sang isteri : "Jika kebahagiaan berada dalam harta, maka engkau dapat menegahnya dariku. Jika kebahagiaan berada dalam perhiasan, maka engkau dapat menahannya agar tidak sampai kepadaku. Kebahagiaan itu bukan bergantung pada sesuatu apapun yang engkau miliki, atau yang dimiliki oleh manusia lainnya, akan tetapi kebahagiaan itu telah aku temukan pada keimananku yang ada di dalam hati. Sedangkan hatiku tidak ada yang menguasainya kecuali Tuhanku sahaja."

Inilah dia sebenar kebahagiaan.. kebahagiaan iman. Tidak ada yang merasainya kecuali orang yang hatinya, jiwanya dari akal fikirannya mengalirkan cinta kepada Allah. Sebab yang memiliki kebahagiaan sejati adalah Allah yang Maha Esa, maka pohonlah kebahagiaan dari-Nya dengan ketaatan.

Satu-satunya jalan untuk mendapatkan kebahagiaan adalah dengan memahami agama dengan benar, iaitu agama yang dibawa oleh Rasulullah saw, maka barang siapa mengetahui jalan ini, nescaya tidak akan menjadi baginya adakah ia tidur di dalam sebuah rumah kecil, berbantalkan rumput, atau hanya makan sepotong roti, akan tetapi ia menikmati kebahagiaan di dunia.

Adapun mereka yang sesat dari jalan ini, maka hari-harinya dipenuhi kesedihan, hartanya akan menjadi beban, amal perbuatannya akan merugikan, dan hujungnya akan tercampakkan. Maka akibatnya adalah kehinaan.

MOTIVASI : Sesungguhnya kita memerlukan harta untuk hidup, akan tetapi ini tidak bermakna bahawa kita hidup semata-mata untuk mencari harta.                                                                                                                                 10 doakan Wardatul Jannah kurus :):

Koding said...

Dekatkan diri dgn Allah...
InsyaAllah jiwa akan menjadi tenang...

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

wanita solehan perhiasan dunia paling ..mahal ...follow blog ni ..:)

Miss Are-In Rafaaeell said...

@Koding InsyaAllah.. terima kasih ats nasihat yg indah itu ^_^

Miss Are-In Rafaaeell said...

@hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock terima kasih sebab sudi follow blog ni.. terima kasih juga atas nasihat yg indah.. ^_^

Anonymous said...

seindah hiasan adalah wanita solehah.. :)

Anonymous said...

kmu ini ingin jdi wnta soleh kok?

Anonymous said...

dr aidh al-qarni ni antra penulis fvorite sye.. suke beliau.

Miss Are-In Rafaaeell said...

@Anonymous
insyaAllah.. doakan ea. thanks :)

Miss Are-In Rafaaeell said...

@Anonymous
sy rasa semua org nk jadi wanita solehah.. kan?

Miss Are-In Rafaaeell said...

@Anonymous
sy pown.. ! hehe. <3 <3

Post a Comment

Mendoakan kebahagiaan cikgu ain rafaaeell :)